Festival anlæg, byg dit eget mobile anlæg – det er nemt !

Festivals

anlægs

Guide

Her har vi samlet al vores information der kan være nyttig til dig der vil bygge et festivals anlæg eller et batteri drevet mobil anlæg. 

Introduktion til Festivals anlæg og mobile batteridrevet anlæg

Her kan du se en introduktion til hvad og hvordan et mobilt batteridrevet anlæg fungere. 

Introduktion til festivals anlæg. 

Hvad skal der til for at spille højt - Længe ?

Hvordan forbinder jeg ?

Her kan du finder videoer og artikler om hvordan du tilslutter de enkelte dele i et festivals anlæg. 

Højttaler og kabinet

Parallel og serie forbindelse af 2 højttaler 

Her kan du se mere om hvordan du forbinder 2 højttaler og hvordan det påvirker impedanzen.  

Hvordan forbindes en Piezo diskant ?

Se her hvordan du tilslutter en piezo diskant til din bas enhed.  Se vores udvalg af piezo diskanter

Hvordan forbinder du en volume kontrol til dine højttaler Se vores udvalg af volume kontroller her

Parallel og serie forbindelse af 2 højttaler, hvordan og hvad sker der når der tilslutte flere højttaler

Parallel og serie forbindelse af 4 højttaler, hvordan og hvad sker der når der tilslutte flere højttaler

Mere følsomhed med flere enheder, altså spil højere.

Tilslutning af forstærker

Tilslutning af 3 kanals digital forstærker Modul. Se mere om denne kvalitets forstærker: 3 kanals digital forstærker med bluetooth

Tilslutning af digital 2 kanals forstærker modul Se mere om dette 2 kanals forstærker modul med bluetooth

Tilslutning af vores kemo forstærker modul. Se vores lille smarte Kemo forstærker her: 40 watts forstærker modul

Tilslutning af digital 2 kanals forstærker modul Se mere om dette lille smarte forstærker modul her: 45 watts forstærker modul 

Signal kabler - hvordan forbindes signal vejen. 

Hvordan pælser man et Aux kabel så du kan lodde det på et jackstik stik. 

Aux forbindelser. Se det omtalte minijack til phonostik kabel her. Jackstik til phonokabel

Batteri, strøm og sikring - hvordan tilsluttes det ?

Batteri og strøm er det der driver dit anlæg. Vi har et stort udvalg af gode batterier til dit mobile anlæg, se dem her: Batterier 

Batteri serie kobling

Se her hvordan du serie kobler 2 batteri på 12 volt og får 24 volt

Batterier kan føre til eksplosion, se hvordan du undgår det i denne video.

Montering af strømstik T-421. Find dit strømstik her : T-421 strømstik

Hvordan forbinder du en kontakt - Tænd og sluk. Se en vippe omskifter 


Ekspert artikler

Her kan du finde artikler hvis du ønsker at gå i dybden med dit festivals anlæg og teorien om højttalerbyg. 

Kabinet, Lukket eller basrefleks 

Her kan du læse mere om hvordan du vælger mellem Basrefleks eller det lukkede kabinet. ​

Lukket Kabinet Teori

Her kan du læse mere om hvordan du beregner det lukkede kabinet.

Basrefleks kabinet Teori

Hvordan virker et basrefleks kabinet, læs mere. 

Ohms lov

Læs mere om elektronikkens grundlov og forstå sammenhængen af strøm, spænding og modstand. 


Ressourcer

Højttaler selvbyg bog

Her finder du vores gratis E-bog om højttaler selvbyg. 

Speaker Calc

Her får du vores gratis højttaler beregningsprogram. 

Festivals Anlægs Guide

Her kan du læse lidt grundlæggende om at bygge et festivals anlæg..

Bliv gratis medlem og få informationer, tilbud og nyttig viden helt gratis i din mailboks. 

Festivals anlægs Guide

Festival anlæg

Du er til festival, du skal have et sjovere, vildere eller bedre festival anlæg end nabo camp’en, har du ideen, kan du her finde tips og tricks til at forbedre teknikken, – kort sagt små ting der giver et lidt bedre anlæg.

Se vores udvalg af festivals anlæg 

For at bygge et festival anlæg er flere ting og processer der skal overvejes:

  • Valg af højtaler enheder
  • Kabinet, størrelse, type og koncept
  • Forstærker
  • Musik kilde, f.eks mobil telefon
  • Strøm, batteri og kabeltræk.

Jeg vil i denne artikel prøve at komme igennem de forskellige emner, jeg tager udgangs punkt i et mindre/normal størrelse anlæg, men teknikken og teorien er jo den samme uanset størrelse, men i denne artikel er det et batteri drevet mobil anlæg jeg kigger på, men vil du bygge et større festival anlæg hjælpe vi også gerne dig og laver beregninger.

 

Valg af højtaler enheder til et festival anlæg

Det er nogle andre parameter du bør kigger efter når du skal bygge et festival anlæg end hvis det er tunge High-end højtaler til stuen. Hvorfor det ? jo fordi du ikke ligesom i stuen har 230 vol og 10 ampere til rådighed, derfor vil vi gerne finde nogle enheder der omsætter en så stor del af strømmen til lyd, fremfor til varme. Ja indrømmet det er jo også sjovere hvis det kan spille “lidt” højt, ikke …?

Du sidder jo heller ikke i en perfekt lytte position og fin tuner placeringen af din højtaler når du er til festival eller på en strandtur og starter en fest, ja faktisk spiller festival anlæg faktisk ikke i stereo.. Hov – hvad for noget? så forsvinder noget af lyden jo, fordi stereo er optaget som to lydspor, nej det løser vi ved at kører begge signaler ind i forstærker, men efter som et normalt festival anlæg kun består af en højtaler kan du ikke høre stereo perspektiv, men alle lyde er med.

Vigtig data når du skal vælge højtaler enheder

  • Driftseffekt
  • Watt
  • Vægt
  • Størrelse

Følsomhed – den vigtigste data sammen med watt, til at afgøre og få en ide’ om hvor højt du vil kunne spille med dit kommende Festival anlæg. Derfor skal du kigge efter en enhed der har så høj følsomhed som muligt eller ja så lav driftseffekt som muligt – alene for at få mest mulig lyd ud af den strøm og effekt du har til rådighed.

Hvordan fungere Følsomhed og hvad er forskellen mellem en enhed med høj og lav Følsomhed.

Effekt du spille med Bas med 89 db’s fømsomhed Bas med 99 db’s Følsomhed
1 watt 89 db 99 db
2 watt 92 db 102 db
4 watt 95 db 105 db
8 watt 98 db 108 db

 

Som du kan se i tabellen skal du bruge over 8 gange så meget effekt(watt) for at spille lige så med bassen der har 10 db laver følsomhed. Det vil med andre ord sige dit batteri skal have 8 gange så stor kapacitet for at spille lige så højt i den samme tid.

Det samme gælder når du skal vælge diskanter, nå du skal bygge en Hifi højtaler går vi ofte meget op i at følsomheden skal være den samme på bas og diskanter, og vi vælger ofte at lave et dæmpeled for at dæmpe diskanterne til samme niveau som bassen. Det er nødvendigt i stuen da man sidder lige foran højtaleren. Det gør ofte ikke noget at diskanten spiller højere end bassen på et mobil anlæg, da anlægget tit skal konkurrerer med andre lyde og støj kilder. Derudover er bølgelængden for højde frekvenser meget kortere end bas tonere og derfor bliver diskantens lyde stoppet af genstande og personer der går forbi meget nemmer end bas lyde gør – så lad blot din diskant have nogle db mere i følsomhed.

Vi anbefaler i de fleste tilfælde at anvende diskant horn eller piezo horn til festival anlæg, de har en  lav driftseffekt og holder rigtig godt.

Delefilter

En ting der er vigtig at holde øje med når du vælge enheder til dit festival anlæg er enhedernes frekvens område, de skal naturligvis kunne “nå” hinanden forstået på den måde at hvis bassen kan spille optil 4000 Hz skal diskanten og så kunne spille ned til 4000 Hz. Dog er det mere optimalt hvis der er lidt plads at lege med.

Vi har stor erfaring i at bygge delefilter og har skrevet en anden artikel om delefilter , men det er et kompleks emne, men igen det er ikke svære end man gør det til. Vi har naturligvis lavet nogle færdige byggesæt med delefilter som du kan købe.  Vi hjælpe dig gerne med at finde det rigtige delfilter, men skal jeg nævne et delefilter der ofte passer kunne det være dette 2 vejs 3000 Hz, 8 ohm delfilter .

Vi vil under den artikel fremhæve nogle enheder fra vores sortiment, ja nu tror du vi er i gang med at sælge, men vi har over 500 enheder, så slipper du trods alt for at kigge data på dem alle og kan hurtig se hvad vi har og tilbyde til dit anlæg. – men ja vi vil da også rigtig gerne sælge nogle enheder til dig, men vi hjælper dig også rigtig gerne med tegninger og informationer.

Kabinet, koncept og ide’

 

Det er her du kan være kreativ, alt er i spil, en ting er at kunne spille rigtig højt – men det er jo også skide sjovt at bygge en løsning flok ikke lige havde set komme, i videoen ser du Jesper’s Jerrycan, rent lyd/hifi mæssigt måske ikke er den bedste løsning, men den er jo total fed ! – synes du ikke ? (tak til Jesper for at dele dine oplevelser med party motor 2 byggesættet)

Du skal vælge dine kampe med omhu, ja – det hjælper ikke at ville bygge et anlæg der skal kunne spille helt ned til 20 Hz, netop fordi du ikke har ubegrænset adgang til strøm, at spille højt ved 20 Hz kræver strøm (meget strøm)  ja det kræver også meget plads – ofte et kæmpe kabinet. Så tag heller en kamp du kan vinde, gå efter den tørreste og mest kontante bas gengivelse. Det kan du ofte bedst opnå med et lukket kabinet tunet til omkring 40-60 Hz – ja undskyld Kent (Min kollega der er Højtaler konstruktør) det er meget generelt og du sidder nu og snakker Q-værdier – lad ham snakke, vi forstår det ikke alligvel, men jeg ved han vil elske at elske at lave et forslag til dit kabinet, hvor han tager højde for Q-værdier, Vas og alt muligt andet 🙂


Ulriks Blue monster fra 2013

Når du bygger dit kabinet.

Et kabinet skal der til, kort sagt for at hjælpe bassen med at spille dybt og kontrolleret. Vi anbefaler normal at bygge stue højtaler i MDF plade, men da det slet ikke kan tåle fugt er det ikke det rigtige valg til dit festival anlæg, vi synes du skal anvende krydsfiner, evt den type man kalder trailerplade. Det har nogle gode lyd egenskaber og kan tåle fugt, slid og tansport meget bedre end andre træ sorter.

Har du pladsen kan vi trimme meget med størrelsen , men selv ved mindre kabinetter kan nogle  små ændringer kan gøre en stor forskel på lyden, vi beregner gerne et kabinet til dig, det bliver desværre for omfattende at komme ind på i denne artikel, men du kan læse mere om kabinet design i vores E-bog du får hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev nederste på denne side.

Det er ekstremt vigtig at du sørger for dit kabinet er helt tæt, altså som i helt tæt! Selv ved enhederne bør du bruge tætningsliste. Det er nok det vigtigste når du bygger dit anlæg, bruge gerne trælim når du samler dit kabinet.

Dæmpematriale.

Du kan opnå store forbedring med dit anlæg hvis du bruge dæmpemateriale – “jamen hvilken slags skal jeg bruge..?” – rigtig godt spørgsmål !

Hvis du bygge noget så utraditionelt som en Jerrycan ligesom Jesper vil vi anbefale at beklæde den med bitumium dæmpeplader, det er rigtig godt til at dæmpe metal og plastik, det har dog den ulempe at være meget tungt. Derfor kan det godt være, at du vælger,  blot beklæde med nogle striber af bitumium.

mdm-830

 

Dæmpemateriale til det lukkede kabinettet.

 

I det lukket kabinet anbefaler vi at bruge Dæmpemateriale med fåreuld i, det dæmper godt og hvis du trækker det mere løst og fylder hele kabinettet op med opnår du den bedste løsning. I jespers jerrycan vil vi anbefale at gøre det samme ud over at bruge bitumium.

Til basrefleks kabinet

 

Når du bygger et basrefleks kabinet gælder det udelukkende om at dæmpe træsiderne og modvirke stående bølger, det gør du bedst med pyramideskum eller også kaldte æggebakkesum. Du beklæder alle side med et lag æggebakkeskum.

Forstærker  til et Festival anlæg.

Til et festival anlæg i størrelsen, mindre til normal – altså derunder en ca. 4-8 højtaler enheder bruger man normalt en bilstereo forstærker eller et såkaldt forstærker modul, de er bygget til at arbejde på en 12 volts spændingen, hvilket er den mest brugte batteri spænding til mobil anlæg af denne type.

Forstærker modul til mobil anlæg

Der er stor forskel på forstærker og deres effektivitet og det er naturligvis en afgørende faktor når der skal vælges forstærker. Generelt kan det siges at Digitale forstærker ofte har en høj effektivitet. Men de små smarte forstærker moduler er også en god løsning til det mobile anlæg. Alt unødvendigt elektronik er skåret væk, de er nemme at placere og du kan evt bruge flere, en pr enhed.

Læs vores vejledning i montering af forstærker i et festival anlæg

Tilslut din mobil

Ja det siger jo sig selv, vi skal have noget musik at afspille på det nye festival anlæg, og hvad er mere oplagt end at bruge din mobil, tablet eller pc – hvor du jo alligevel har din musik. Det er nemt og der er 2 oplagte løsninger, med kabel eller bluetooth.

mini_jack_til_phono

Med dette kabel kan du tilslutte din mobil direkte til forstærkeren, hvis du bruger et forstærker modul skal du dog klippe phonostikkene over og lodde dem til forstærker modulet. Dette er en nem og billig løsning.

Bluetooth streamer

Du kan også vælge at koble en bluetooth audio streamer på, derved er du ikke afhængig af din mobil skal være koblet til dit anlæg. Du opnår også et helt kabelfrit festival anlæg. Det er nemt og bekvemt. Af ulemper kan der nævnes at det er lidt dyrere og bruger også en smule strøm.

Strøm og batteri

Lad os nu starte med det vigtigste først – DU SKAL HAVE EN SIKRING – ja undskyld, men hvis du ikke har en sikringsholder og sikring tæt på dit festival anlæg ’s batteri så har du ikke et festival anlæg MEN en Festival bombe. Et batteri der bliver kortsluttet sprænger i luften, ja det er rigtig, bygger du bilstereo kan du ikke få synet din bil hvis der er trukket nye strømledninger fra batteriet uden sikring. Husk at placere sikringen tætteste muligt på batteriet på plus siden.

batteri 12 volt

Til et festival anlæg som kan vippes eller måske kan blive vendt på hoved er det vigtig at bruge batterier der er bygget til dette, et almindelig bil batteri kan ikke tåle at blive vippet og slet ikke vendt på hovedet, der vil løbe syre ud som er farligt og det vil ødelægge dit festival anlæg.

Størrelsen er jo også en vigtig faktor, men også en rigtig svæpr ting at dimensiorer, da der er rigtig mange faktorer der er medvirkerne på batteritiden – altså hvor længe kan du spille ! Naturligvis kan man lave en beregning  på en præcis batteritid – men ofte holder den ikke i virkeligheden. Det  er fordi der er mange ting der ændre sig, hvor højt spiller du, hvor lang tid, afladningsfaktor, forstærkerens effektivitet. Men vi har lavet en gennemsnitlig beregning der kan hjælpe dig til at få en ide’ om hvor stort dit batteri skal være.

Batteri størrelse 5 watt 10 watt 25 watt 50 watt
2,2 AH 4,5 timer 2,3 timer 50 min 30 min
3,4 Ah 7 timer 3,5 timer 1,40 timer 45 min
7,2 AH 15 timer 7,8 timer 3 timer 1,5 timer
12 AH 25 timer 12,5 timer 5 timer 2,5 timer
17 AH 35 timer 17,7 timer 7 timer 3,5 timer

Tabellen skal ses som et estimat og give en ide’ om spille tid, vi har forudsat at forstærkeren har et driftstab på 20 %. Husk hvis du vælger en bas med 99 dbs følsomhed kan du med 5 watt spille i ca 35 timer  med 105 db på en meters afstand – vildt ikke?

Tilslutninger

Tilslutninger af forstærker

Her har vi vist hvordan du tilslutter et forstærker modul, vi har brugt vores eget K-40 som eksempel men det er stort set ens for alle forstærker moduler. På tegningen er der ikke vist en sikring, det skal du lige huske, det kan ogdå være en god ide’ med en tænd og sluk kontakt. På tegning er der vist et pot meter til at regulere lydstyrken med, dette kan du også springe over og bare bruge volume styringen på din telefon.

Hvis du tilslutte en bilstereo forstærker er princippet det samme, blot at der er en remote ledning, den skal have plus for at forstærkeren tænder, det er også på remote ledning du skal sætte din tænd og sluk kontakt på.

Tilmeld dig herunder vores nyhedsbrev og få lignende artikler i din mailboks og gode tilbud – ja du får også en e-bog om højtalerbyg og en rabatkode med !

Lad os holde kontakten, tilmeld dig vores nyhedsbrev !

* indicates required


 

Tillæg – her finder du links til nogle gode Festival anlæg ’s produkter, bare så du ikke behøves at kigge vores ca 5000 produkter igennem.

Byggesæt der egner sig godt til festival anlæg.

Festivals anlægs byggesæt

Soundcamp Two

 

Højtaler enheder:

Basenheder til festivals anlæg

Diskanter til festivals anlæg

Forstærker

Forstærker modul – nem og smart løsning til det mindre festival anlæg

Bilstereo forstærker – gode og stabile bilstereo forstærker, oplagte til det lidt større festival anlæg.

Strøm og tilslutning

Batterier – de er stabile og tåle at blive vendt på hovedet uden der løber syre ud.

Tænd og sluk kontakt – lille fiks kontakt

Potmeter til at regulere lydstyrken og flot drejeknap

Vil du vide hvor højt du faktisk kan spille kan du bruge vores DB-måler

 

Håber du kan bruge artiklen, du skal være velkommen til at skrive en kommentar herunder. Du kan også altid kontakte os på mail, chat eller telefonen, hvis du har et spørgsmål om festival anlæg

Del gerne !

God Byggelyst !

Bent Olsen, BeKent.dk – din leverandør af festival anlæg !

Facebookgoogle_plusmail
1 comment

Leave a comment: