Højttaler – Peters højttaler drømme blev til virkelighed !

HØJTTALER – PETERS HØJTTALER DRØMME BLEV TIL VIRKELIGHED !

Højttaler drømmen der blev til virkelighed. Vi er glade at vi har fået lov til at dele Peter Gram Jensen højttaler drøm med dig. Peter vil fortælle om alt fra hans første Højttaler drøm til at hans højttaler står og spiller flotte og færdige i stuen. 

Vi har delt historien op i 2 hoved afsnit, i først afsnit fortæller Peter om højttaler projektet og i andet afsnit fortæller Kent fra Bekent om hvilke overvejelse og beregninger der lavet til dette højttaler projekt.

Peters højttaler historie

Jeg er en ung gut på 31 år der begyndte at interesse mig for anlæg og Højttaler da jeg var 15 år gammel, kan huske alt det gamle anlæg der blev slæbt hjem fra genbrugen hver lørdag med min da han skulle ud med have affald.

Sådan startede min Interesse for Højttaler og anlæg. Jeg har gennem de sidste år gået og bygget et surround anlæg op når det har været penge til det, endte med et system med Dali Concept serien hvor jeg havde 4 stk. Concept 10 som front, men syntes at der manglede noget, byggede så en subwoofer selv da det kriblede i fingrene for at prøve DIY selv, sad på nettet, læste og skrev på diverse sider med flinke mennesker der selv lavede højttaler projekter. Og så gik det stærkt jeg blev helt revet med af denne verden inden for Højttaler DIY. Så jeg besluttede mig for at kaste mig ud i mit første rigtig Højttaler projekt.

Højttaler projektet startede

Det startede i sommeren 2015, jeg begyndte at gå med tanken, hvad jeg skulle bygge, jeg vidste at målet skulle være en bedre lyd på stereo fronten, solgte derfor min Dali højttaler, så jeg kunne komme i gang med projektet.

Jeg gik nogle uger og tænkte over hvordan de skulle se ud, så nogle videoer på YouTube af forskellige setup og fik inspiration til looket, hmm hvad så hvad skal man bruge til dette højttaler projekt, jeg vidste jeg skulle op i den lidt høje ende (High-End) for kunne ligeså godt komme godt fra start, eller rettere sagt jeg gad ikke bygge noget der var dårligere end det jeg havde før.

BeKent kom med i højttaler projektet.

Jeg faldt over en hjemmeside der Bekent.dk som havde mange gode og flotte enheder og jeg blev helt skudt i kevlar enheden SPH-300CTC – 12 ” Så jeg gik ud fra denne serie efterhånden som jeg kiggede på hjemmesiden, kunne ikke styre mig mere og tænkte det højttaler projekt udviklede sig mere og mere.

Så jeg ringede til dem da jeg ville være sikker på det jeg havde gang i ikke var total gak gak, fik en mand i røret ved navn Bent og vi fik en god samtale i gang, jeg fortalte ham hvad jeg havde tænkt mig at lave og vi snakkede i mindst en time om det at bygge højttaler og der gik det for alvor op for mig hvad jeg havde rodet mig ud i.

Jeg gik i nogle dage hvor jeg lavede en tegning af min ide’ og sendt den til ham. Hans kollega Kent lavede nogle udregninger på kabinet og enheder. Jeg havde en følelse af at det godt måtte blive lidt ud over det sædvanlige, så hver højttaler skulle have 2 x 12”, 2 x 6 12” og en bånddiskant da jeg aldrig havde haft en højttaler med en bånddiskant i. Jeg snakkede med Kent noget tid efter og han sagde det lød som et vildt projekt jeg ville gå i gang med.

Delefilteret – Højttalerens hjerne

Mit valg med enheder var godt, så kom vi til delefiltret, det havde jeg gjort mange tanker omkring og jeg var lidt bange for den del af mit højttaler projekt. Mange af de mennesker jeg havde skrevet med på diverse højttaler sider gjorde mig klart ad den bedste løsning ville være aktiv deling. Det var Kent også inde på, men det virkede så uoverskueligt for mig, men som tiden gik og jeg fik læst om det hele hang sammen kunne jeg godt se det var vejen frem.

Højttaler kabinet fra ide' til virkelighed

Jeg fik et go fra Kent at kabinettet var godt og liter mål ville fungere til de enheder jeg havde valgt. Nu er mine evner med en rundsav ikke så store, jeg kiggede på min hjemmebyggede sub, og tænkte jeg skal et skridt videre end det. Så jeg fik en aftale med en snedker fra Kalundborg som gerne ville hjælpe mig, Jeg var nede med mine tegninger og vi fik os en god snak om det og vi blev enige om at jeg skulle tegne det på en lidt mere overskuelig måde. Han fik nye tegninger og gik i gang. Imens jeg gik og ventede på han skulle ringe og sige de var færdige brugte jeg tiden på at finde 3 stk effekt forstærker som skulle trække læsset. Jeg havde solgt lidt hist og pist for at skabe penge til diverse dele og havde efterhånden fået fyldt børneværelset op med højttaler enheder og dæmpemateriale. Så ringede snedkeren at højttaler kabinetterne var færdige.. YES ! Jeg havde gået i en måned og set frem til de at se dem stå færdige.

Woow de var så jeg havde forstillet mig – sjovt en tegning der bliver til virkelighed. Jeg dumpede den 4 kilo tunge enhed ned i hullet, puha den passede i hullet.

Jeg havde sagt til mig selv at jeg ville samle det og prøve det af inden de skulle males med besluttede mig for at få dem sendt afsted til maleren i den kommende uge. Det måtte bære eller briste, ellers ville jeg nok aldrig få dem malet, hvis jeg samlede dem og hørte dem.

Jeg snakkede lidt frem og tilbage med kæresten om hvilken farve de skulle males i og vi blev hurtigt enige om at mørke rød ville være flot, hvid eller sort som de fleste nok ville vælge, synes vi ikke om da det vil blive for almindeligt.

Det at stå hos en autolakere hvor der ligger 50 røde farvekort på et bord er altså ikke nemt, hvad for en rød skal man vælge, vi fandt farven og han blev sat på opgaven.

Der kom lyd i højttalerne

2 uger senere stod de og skinnede i stuen og jeg gik stille og roligt i gang med at samle dem, 3 dage efter var de færdige, ledninger, filter og forstærker blev sat til højttalerne. Startede næste dag med at tænde på kontakten og der kom lyd i de forskellige apparater. Jeg valgte program et i delefiteret som Kent havde lavet og sat op. Trykkede på play – jep jep der sku lyd jeg blev lettet over der var hul igennem og nu var det kun et spørgsmål om justering.

Jeg havde lavet en aftale med Kent om han skulle komme på besøg og hjælpe med afprøvning af dem. Jeg tænkte meget på den dag han skulle komme, det er altid spændende at mødes når man har snakked 5 timer i telefon om sådan et højttaler projekt over 5 måneder. Det blev tirsdag kl 9.00 han kom og vi satte noget musik på, vi snakkede lidt om hele rejsen fra start til slut, mens han gik rundt i stuen og små grinede, tror han lige skulle have lidt tid til at fatte hvad det var blevet til, han sagde ”det har du sku klaret rigtig godt Peter, hold kæft hvor er de flotte. ”

Det var en dejlig fornemmelse at se og mærke på ham at han var begejstret over dem, de par timer gik så med lytning af forskellige musik numre, og der blev justeret lidt på delefilteret, ved hjælp af det meget udstyr han havde med.

Vi kom frem til et godt resultat efter mine ønsker om hvordan jeg syntes de skulle spille og må sige vi hurtigt blev enige om de spillede godt. Så nu skal der bare spilles musik det stykke tid imens jeg kan tænke på det næste projekt, for er slet ikke færdig med højttaler byg. Det har været en meget spændende proces og jeg har lært utrolig meget af det og lært nogen flinke mennesker at kende.

Jeg vil gerne sige tak for hjælp til mit højttaler projekt til:

Bekent.dk - Bent og Kent

Tømmerværkstedet - Bjarne

Maler - Tim

Hi-fi galleri - Thomas og Karsten​

Peter Gram Jensen 
Kalundborg

Bliv medlem af vores lydklub

Vil du have en mail næste gang der kommer lignende artikler så tilmeld dig gratis vores lydklub - MedLyd og få del i alle fordelene.


Peters højttaler projekt - Fortalt af Kent fra BeKent

Jeg er simpelthen nød til at skrive om dette projektet da resultatet endte der hvor det skulle, men et par interessante udfordringer der skulle løses, som på grund af Peters omhyggelighed blev løst med stor klarhed. Som billederne viser er det lidt af en kæmpe, det giver en stor fordel i at efter tweake bassen til give den karakteristik man vil havde, da man altid kan gøre volumen mindre hvis ønsket skulle opstå, ved fylde op med fliser eller sandsække.

Valg af højttalerenheder

Udover at målet skulle være masser af overskud til dynamik og lav forvrængning, var målsætningen også at den skulle se pæn ud, og med den størrelse i Kristinas flotte stue, var det også et naturligt kriterie. Derfor gik interessen lige med det samme på kulfiber enhederne fra Monacor, da de tager sig rigtigt flot ud, og man kan ikke lade være med at kigge på dem selv om man ikke er super interesseret, og en bånddiskant er der også noget specielt over at kigge på, og desuden matchede de alle til hinanden med den deres dybe sorte farve.

Rigeligt med bas

2stk SPH-300CTC var oplagt lige fra starten til at tage sig af bassen, CTC serien har været min favorit serie igennem 20år, og SPH-300CTC er det største i serien, så det var super fedt at skulle i gang med at hjælpe et sådan design.

Æstetisk passede det bedst at lave top bas kabinettet mindre and det nederste bas kabinet, således der blev 60 liter i toppen og 100 liter i bunden, for at tune dem til same resonans frekvens var vi derfor nød til at lave basrefleks porten enten smallere eller længere i de 60 liter for at matche kabinettet på 100 liter. Og det er det der er en udfordring ved at tune mindre kabinetter til lave frekvenser at man får frygtlig lange porte, man kan selvfølgelig lave dem smallere og det vil give et kortere rør til ramme en bestemt frekvens, men her skal man passe på vindstøjen i røret (chuffing). Til alt det her brugte jeg BassBox 6 Pro, som udover at overveje den ovenstående problem stilling også tager højde for membran vandring, således den bliver holdt lav, og dermed resulterende i lavere forvrængning. Dermed blev porten i det 100 liters kabinet BR-100HP og til det 60 liters kabinet i toppen BR-70TR som begge har trompet form for at undgå turbulenser ved mundingerne af porten. Værende basrefleks er det jeg bedst har erfaring med pyramideskum til dæmpemateriale, så en pakke til hver side gik der til.

Højttaler - se vores sortiment her 

En balsal til mellemtonerne

Mellemtone sektionen blev bestemt rigeligt stor til formålet, det skyldes at denne sektion skulle bære det øverste bas kabinet. Det var oplagt at lave trykkammer siden det var mellemtone, og et godt match til SPH-300CTC var 2x

SP-6/100Pro

som har rigtig flot lineær frekvensgang op til 3000Hz, hvor SPH-135C en anden kulfiber enhed er mere udpræget lavet til baslyde i et lille system.

SP-6/100Pro

har en lav Qts (0.27) som viser den har rigtig godt styr på sig selv, og grundet dens lave VAS (28liter), blev det 60 liters kæmpe kabinet til det som hedder infinite baffle, som betyder at kabinettet reelt ikke har nogen indflydelse på resultatet udover at sørge for at lydende fra forsiden af membranen ikke går ud med dem fra bagsiden. Dette vil blive præcist, men sådan en overdæmpning tager også meget af energien i lyden, derfor pressede vi den samlede Qværdi (Qtc) op til 0,6 ved at proppe i masser vis af glasuld ind i kabinettet således ca 18liter var tilbage som akustisk volume

Klarhed og detalje

Kulfiber enhederne og den måde som før omtalt de blev konfigureret på, ligger op til en diskant der burde fortsætte stilen, jeg har ikke selv en favorit imellem bånd eller dome, men i det her tilfælde gav bånd en masse mening. Kulfiberen giver ikke så meget personlighed fra sig som pap gør, men er præcis og klar. Derfor syntes jeg det oplagt med bånd, og da interessen fra Peter allerede var på RBT-20 var der slet ikke noget at rafle om. Nu havde vi trukket en linje med en lineal fra 32Hz til langt forbi 20KHz med vandvittige reserver til dynamik og ultra lav forvrængning.

Den nemme vej på delefilteret

Det jeg har erfaret med disse store systemer er at man kommer til at skulle dele dem i delefilteret så lavt i frekvens, at et almindeligt passivt filter bliver så dyrt at det tit bedre kan svare sig at gå aktivt og bruge 2 eller 3 forstærkere, og dermed også have bedre kontrol og efterjusterings muligheder ved at bruge et elektronisk delefilter som DSP-26 , så det blev det til. Du kan se en video om mulighederne ved at bruge DSP-26, og med lidt instrukser til hvordan.

Som udgangs punkt sendte jeg det hvor jeg programmerede det til at dele ved 270Hz og 3000Hz 24dB Linkwitz-Riley, det virkede som en god ressource fordeling og membranerne vil være langt væk fra resonans frekvenser eller opbrud.

Forglemmelsen

Oh jo det hele skal med, også nedturen. Da vi besluttede at glemme alt om det passive delefilter, frafaldt alt koncentration omkring elektrisk tilpasning på højttaleren siden den nu kunne klares i signalet til forstærkeren, og så ville forstærkeren komme med et flot og super tilpasset signal yes yes! Men, i det anlægget slukkes kan der opstå et DC pop, som er en lille pop lyd, der kommer af at ren DC løber ind i svingspolen og holder membranen i en stilling, men har man en bånddiskant er det meget mere alvorligt, da det bånd nu statisk bliver trukket som en anden tovtræknings konkurrence imellem nogle ret stærke fyre, og i den sammenhæng er båndet ikke meget stærkere end en sy tråd. Beskyttelsen imod dette DC-pop kan klares med en kondensator i serie med diskantens plus på 22uF således denne vil virke som delefilter, vi valgte at tage prisen at et ganske lille fasedrej i det hørbare område for ultimative sikkerhed ved at placere en 6,8uF kondensator i serie.

Så ja det blev en på hatten til mig som jeg ikke glemmer igen, men naturligvis ikke noget vi vil laste en vores kunder med, så den tog vi på vores kappe og fik sendt et nyt sæt ud med nu kondensator beskyttelse.

Den bedste start på ugen for en lydnørd

Mandagen kom hvor Peter havde alt samlet, og der skulle nørdes med delefilter sammen. Jeg må sige at finishen var meget mere imponerende end billedet viser, maler arbejdet der godt nok også havde stået 6500kr var også derefter, der var ingen tvivl om man stod med et sæt high-end højttalere, og den dybe røde farve var bare perfekt overfor de blank sorte kulfiber enheder og bånddiskant i midten.

Lyden var som forventet rolig og behagelig, men i starten virkede perspektivet en anelse uklart, og det burde jo slet ikke være tilfældet med så meget fint isenkram. Formodningen gik på noget udfasning i det øvre bas område, og nu hvor vi kom til at snakke ville Peter gerne havde muligheden for virkelig at give det under 100Hz et seriøst lift. Så vi fik flytte delefrekvensen ned til 100Hz fremfor de 270Hz og der var den, musik verdenen kom til live, og i den grad. Nu fik det lave område en ordentlig skrue, således en tur i Imperial virkede bas svagt, og med vandvittig klarhed i stemmer og specielt guitar, jeg kunne ikke stoppe med at sætte alt det musik jeg godt kunne li på, for at opleve dem på ny. Det der virkelig fik nørde grinet frem var når hele huset rystede af bas at der stadig ingen bas vandring var at se, i guder hoho!

Efter tanker - Bag klogskaben

Systemets virkelig stærke sider lå bestemt ved klassisk musik, blues og country, hvor ved rock og pop godt kunne havde brugt en fin dome diskant i stedet efter min smag, men smag er hvad det var.

Jeg er overbevist om klarheden kunne forbedres ved at forbedre diffraktions tabet, ved at lave fronten smaller i mellemtone og diskant kabinettet, og generelt lave strukturen mere blød i formerne, men dette vil hæve prisen betragteligt på kabinettet, eller i hvert fald udfordringen til snedkeren.

Alt i alt gav Peters projekt det ønskede fundament, om at havde en højttaler der stort set kan tweakes til hvad som helst og hvilken som helst lyd og toneangivelse, og så æstetisk glædelig at den mindre interesseret partner er okay med at havde 2 tårne på 250liters volume stående i det bedste rum i stuen.

Tak Peter, tak for at måtte dele din højttaler historie og tak for en hyggelig dag med god lyd. Stor ros for dit flotte resultat med dit første rigtige højttaler bygge projekt. 

Kent Larsen 
Højttaler Konstruktør - Bekent.dk

Bliv gratis medlem af vores lydklub

Relevante sider:

Facebookgoogle_plusmail

Leave a comment: