Reparation af Højtaler – det kan betale sig !

Reparation højtaler

“Vores kundeservice finder gerne de bedste erstatningenheder til dine Højtaler – Ganske gratis og helt uforpligtende. Send os en mail med de informationer du har og indenfor et par dage sender vores tekniker et forslag tilbage med de bedste enheder til dine højtaler, så kan de leve videre! “

Send mail på Kontakt@BeKent.dk

 

Se vores udvalg af højtalerenheder her 

Pris på nyt kantophæng

Reparation af højtaler – er nemt!

Det sker jo, festen var god og de gamle højtalere fik hug. Lige pludselig er lyden lidt smadret at høre på, og du slukker anlægget, og presser forsigtigt ind på basenheden og kan høre at det er som der er grus i mekanikken. Det er simpelthen svingspolen der er brændt af, og dermed er lakken på kobbertråden er et stort krater, der skraber imod sidderne i magneten.

Et andet scenarie er at ophænget er revet i stykker pga af mange år har gjordt det mørt.

Hvad så nu, er højtalerne færdige med deres pop karriere?

Nej nej da! Lidt sjov kan man til og med have, specielt hvis man godt kan lide at nørde lidt med teknikken.

 

Find nye erstatnings højtaler enheder

bas enhedmellemtonediskant

Find de tekniske data’er
Det nærmeste til den orginale løsning er ved at finde information på de gamle højtaler enheder. Det vi er på jagt efter, er det som hedder Thiele-Small parameterne (T&S). Disse parameter giver en meget præcis karakteristik af hvordan den pågældende højtaler enhed opfører sig overfor et givent kabinet elektrisk og mekanisk.

Her er det målet at matche så mange af disse parametre som muligt.

 

Impedans 8 eller 4 Ohm’s højtalerenhed
Fremhæves bør impedansen, typisk 4 eller 8 ohm. Hvis en 4 ohms enhed bliver installeret i stedet for 8 ohms enhed eller omvendt, bliver delefrekvensen flyttet en hel oktav, og giver dermed et gab eller overlapning i frekvens området, der vil give uønsket lydkvalitet.

Følsomhed i dB
Følsomheden i dB er også noget der bør prioteres på basenheder. Denne værdi præsenterer hvor højt enheden spiller på 1 watt. Hvis basenheden du skifter med har lavere følsomhed, vil lyden blive tynd i det diskant og mellemtone vil være lidt for højt råbende i sammenligning, og modsat kan lyden blive lige vel mørk og kedelig hvis følsomheden er for høj. Hvis du har en diskant eller mellemtone med høj følsomhed i forhold til tideliger diskant eller mellemtone, skal du blot installere et dæmpeled bestående af 2x modstande. Hvordan du designer dette filter kan du læse om i vores artikel dæmpeled.

For diskanter er et godt råd at du finder en diskant der har en resonans frekvens (fs) der er lig eller mindre end den gamle diskants resonans frekvens. Dette er mest af alt noget at være opmærksom på ved 2 vejs højtalere, i det at diskanten typisk skal arbejde lidt hårdere for føden, i det den skal overtage jobbet fra en basenhed og ikke mellemtone.

Hvor mange Watt?
Effekten i Watt, og på engelsk power, skal kunne tage i hvert fald hvad den orginale højtaler enhed kunne tage, måske kunne man give det en tand mere effekt overskud til den næste fest eller show-off. Dette betyder ikke at forstærkeren har mere at slæbe på, men kun at højtaleren er i stand til at modtage mere. Hvis en diskant er blevet dæmpet med eksempelvis 3dB, kan man nøjes med en der er halvt så stor effekt mæssigt. Det skyldes at halvdelen af effekten bliver afsat i dæmpeledet nu, og blot den anden halvdel i diskanten.
Hvis du tager hensyn til disse få ovenstående parametere, har du noget der virker. Men vil du virkelig komme så tæt på den lyd du havde bør du tage hensyn til så mange thiele-small parametere som muligt, matche frekvens og impedans diagram og vælge samme membran materiale.

Jeg kan ikke finde nogen data
Er din situation at Thiele-small parameterne ikke er til opstøve på de orginale enheder, er der stadig løsninger og veje at gå.

Mange gange er effekten og impedansen skrevet bag på den gamle enhed.

Hvis der absolut intet står, bruger jeg typisk ved en 3 vejs højtaler at basenheden bør kunne tage 50% til 60% af den samlede effekt for hele højtaleren, 30% til 40% for mellemtonen og 20% til 30% for diskanten. For 2 vejs systemer 60% til 70% for bas-mellemtonen og 30% til 40% for diskanten. På denne måde kan du nu vælge en nogenlunde passende effekt størrelse på den nye højtaler enhed.

Dernæst måler du med et multimeter, modstanden af højtaleren. Typisk har en 8 ohms impedans højtaler målt på denne måde en modstand på 5 til 8 ohm, og en 4 ohms impedans højtaler en målt modstand på 3 til 4 ohm. Grunden til at du ikke måler den nøjagtige værdi af 8 eller 4 ohm, skyldes at multimeteret bruger jævnstrøm, og impedans er et udtryk for modstand i forbindelse med vekselstrøm.

Sammen med de rent fysiske mål har du noget der allerede der virker. Men vil du virkelig gøre noget ud af det anbefaler jeg at måle højtaler kabinettet og beregne hvor mange liter det er, dernæst læse vores artikel råd om selvbyg og vores artikel delefilter. Dette vil giver dig gode kort til at vælge en enhed, og oven i købet ændre til noget der er bedre til din smag.

Reparation af højtaler – Opsummering

  • Find først information om din Højtaler
  • Find en højtaler enhed i samme størrelse som din nuværende ( samme tomme størrelse)
  • Find en højtaler enhed med samme impedans ( 8 eller 4 Ohm)
  • Find en Højtaler enhed der kan spille samme frekvens område
  • Find en højtaler enhed med samme følsomhed
  • Find en højtaler enhed der minimum kan klare samme effekt (watt)
  • Spørg hvis du har spørgsmål

 

Ring eller send en mail.
Vi har arbejdet med reparation af højtaler i over 25 år og vi er naturligvis altid klar til hjælpe og rådfører til vores bedste formåen

 

Jeg håber projektet bliver en succes og rigtig sjovt!

 

Kent Larsen
Højtalerkonstruktør
BeKent

NB du er velkommen til at stille spørgsmål herunder eller bare ligge en kommentar

Vi har også et kæmpe udvalg af nye Højtaler 

Husk vi udfører reparation på alle højttaler mærker:

– Acoustic Energy
– Acoustic Research
– ADS
– Akai
– Allison one
– Alpine
– Altec Lansing
– Audax
– Audio Pro
– Auditorat
– Audioanalyse
– Audiolab
– Backes & Müller
– Bang & Olufsen
– Behringer
– Beyma
– B&W
– BNS
– BOSE
– Boston
– B. Accoustics
– Braun
– Castle
– Cerwin Vega
– Dahlquist
– Dali
– Dynacord
– Dynaudio
– Dynamic
– Driade
– Earthquake
– Electroacustik
– Electrovoice
– Elipson
– EPI
– Epicure
– Eton
– Fane
– Fisher
– Focal
– Fostex
– Gallien-krueger
– Goodmans
– Gradient
– Grundig
– HECO
– Heybrook
– IMF
– Infinity
– Interaudio
– Jamo
– JBL
– JM Reynaud
– Jensen
– JMR
– JPW
– Kef
– Kenwood
– KLH
– Lazar
– Leak
– Linn
– Lowther
– Magnat
– Marantz
– Mc Farlow
– Mirsch
– Mission
– Onkyo
– Ortofon
– Paradigm
– Peavy
– Peerless
– Philips
– Pied Piper
– Pioneer
– ProAc
– Pyle
– Quadral
– Reference
– REL
– Revac Speaker
– Revox
– Rogers
– Royd
– Sanyo
– Scan Speak
– SD Acoustic
– Seas
– Selenium
– Snell
– Solton
– Sonab
– Sonobull
– Sony
– Svenska
– T+A
– Tannoy
– Technics
– Translator
– Videoton
– Vifa
– Visaton
– Wharfedale
– Yamaha

Få lignende artikler i din mail boks og gode tilbud !

* indicates requiredFacebookgoogle_plusmail
57 comments

Leave a comment: