• Home  / 
 • Leksikon
 •  /  Teleslynge anlæg – hvordan fungere et teleslynge anlæg ?

Teleslynge anlæg – hvordan fungere et teleslynge anlæg ?

Teleslynge anlæg hvordan fungere det ?

Teleslynge anlæg

Hvordan virker en teleslynge ?

En teleslynge giver hørehæmmet en mulighed for at høre hvad der foregår til et foredrag, radio eller Tv via en teleslynge, faktisk en sender/forstærker der sender signalet ud gennem en ledning der er ført rundt i lokalet. Den hørehæmmet kan så via sit høre apparat høre signalet klart og tydeligt, der kræves et høre apparat der har et teleslyngeprogram.

I hjemmet er bruges en teleslynge oftest til at høre TV og radio med.

I Forsamlings lokaler, teater, koncertsale og kirkelige forsamlinger giver det den hørehæmmet mulighed for at følge med, det ofte et signal fra mikrofon der sendes til teleslyngen eller et signal fra et musik anlæg.

En teleslynge er et krav i forsamlings lokaler

Ifg. bygningsreglementet skal der være et teleslynge anlæg fast installeret i forsamlings lokaler. Det er for at sikre den hørehæmmet mulighed for at følge med. Reglen gælder lokaler hvor der er offentlig adgang og et forsamlings lokale defineres som:

 • Forsamlings lokaler
 • Kirker
 • Biografer
 • Koncertsale
 • Blibioteker
 • Aulaer

Alternativt skal der være installeret et lydsystem der giver den hørehæmmet tilsvarende mulighed for at følge med, de præcise regler om installation af teleslynge i forsamlings lokaler kan læse her : Bygningsreglement om teleslyngeanlæg

Regler om teleslynge i offentlige bygninger

Ifølge Bygningsreglementet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, skal offentligt tilgængelige bygninger, herunder forsamlingshuse, kirker, biografer, biblioteker, aulaer, teater, koncertsale, mødelokaler, og lignende, være udstyret med en fast installation af teleslyngeanlæg eller lignende tekniske hjælpemidler. Kravet gælder for at sikre, at personer med hørenedsættelse har samme adgang til arrangementer i bygningen som personer uden høretab.

Det anbefales, at alle teleslyngeinstallationer overholder den internationale standard IEC 60118-4, som specificerer en række krav til teleslyngeanlæggets funktion. Derudover bør man medtænke teleslyngeanlæg i projekteringen af en nybygning eller en gennemgribende renovation, da der kan være elementer i indretningen, der kan komplicere installationen af teleslyngeanlægget.

Derfor bør man altid rådføre sig med en fagmand, inden man designer et teleslyngeanlæg, for at sikre, at installationen opfylder alle relevante krav og standarder.

Hvad udstyr skal der bruges til en teleslynge installation ?

Når du skal installere en teleslynge er det faktisk ret nemt. Du skal bruge en teleslynge forstærker f.eks en Monacor LA-200 som dækker et lokale op til 200 kvm og kan tilsluttes direkte til dit nuværende lydsystem eller til en trådløs mikrofon.  ​Derudover skal der trækkes en loop ledning eller en teleslynge ledning, kært barn mange navne. Den skal trækkes yderste i lokalet og du kan herunder se tykkelse på dit kabel

Kabel tykkelse til teleslynge ledning.

0,75 mm2 1,0 mm2 1,5 mm2 2,5 mm2
Kabel længde fra 9 mtr 12 mtr 17 mtr 28 mtr
Kabel længde til 84 mtr 110 mtr 168 mtr 280 mtr

Teleslynge til hjemmet

Teleslynge anlæg

​Skal du installere en teleslynge der hjemme er installation også nem, med et sæt får du det hele til at dække en stue på 40 kvm eller et andet lokale op til 40 kvm. I Monacor’s sæt LA-40 Teleslyngesæt følger alt hvad du skal bruge med .

Se vores udvalg af teleslynge anlæg her 

Har mit høreapparat Teleslynge funktion ?

Compatibilitet med teleslynger er et væsentligt faktor at overveje, når du vælger et høreapparat. Ikke alle høreapparater er nemlig kompatible med teleslynger, og det er derfor vigtigt at undersøge, om dit høreapparat er det. Der er en række måder, du kan tjekke dette:

 1. Kontakt din audioloog eller høreapparat-udbyder: De vil være i stand til at fortælle dig, om dit høreapparat er kompatibelt med en teleslynge.
 2. Tjek producentens hjemmeside: Ofte vil producenten have oplysninger om, hvilke høreapparater der er kompatible med teleslynger på deres hjemmeside.
 3. Brug en teleslynge-kompatibilitetstest: Nogle websites tilbyder en gratis test, der kan fortælle dig, om dit høreapparat er kompatibelt med en teleslynge.

Hvis dit høreapparat ikke er kompatibelt med en teleslynge, kan du overveje at anskaffe en Teleslynge modtager som LR-202, som er en enhed, der kan anvendes sammen med dit høreapparat, uanset om det er kompatibelt med en teleslynge eller ej. Læs mere om Teleslynge modtager LR-202

Brug for hjælp ?

Har du brug for et godt råd til valg, installation af en teleslynge eller et lydanlæg skal du ikke tøve med at kontakte os, vi er fag uddannede elektronik flok og har 25 års erfaring med lyd.

Summary
Teleslynger - Hvordan fungere et Teleslynge anlæg ?
Article Name
Teleslynger - Hvordan fungere et Teleslynge anlæg ?
Description
Kæmpe guide om Teleslynge anlæg. Hvad er en teleslynge ? hvordan fungere en teleslynge ? Er det et lovkrav at montere et teleslynge anlæg ?
Author
Publisher Name
BeKent
Publisher Logo
Facebookgoogle_plusmail

Leave a comment: