Mikrofon




14 vare(r)

pr. side

14 vare(r)

pr. side

Hvad er en mikrofon?

Med tiden som instrumenterne begyndte stille og roligt at blive erstattet med digitale udgaver, blev det også et must for sangerne at få en højere lyd, så de kunne høres af publikum, hvorfor mikrofonen også blev opfundet. Men det er ikke kun folk inden for musik- og underholdningsbranchen, som bruger mikrofoner. Hvis man tænker over det, bruger vi alle sammen mikrofoner i vores hverdag. Alt fra at bruge headset når vi er på farten, kører bil, holder foredrag, laver podcast og Youtube-indslag, dyrker sport, holder møder m.m. så bruger vi mikrofonteknologi. Hvis vi dykker lidt mere i den tekniske del, er mikrofon en transducere der omformer lyden til et elektrisk signal. Man kan sige at lyden svingninger omdannes til et elektrisk signal, altså strøm og spænding.

Der er igennem de sidste årtier udviklet meget på mikrofoner, hvilket har betydet at mikrofon markedet er vokset markant. Alt afhængigt af behovet og formålet, kan man finde mikrofoner i forskellige modeller, typer og prisklasser.

 

Mikrofonmodeller til alle situationer

Det store mikrofon marked kan være lidt svær at navigere i, når man skal træffet et valg omkring mikrofoner. Der findes mange mikrofontyper, forskellige optagemønstre, små og store mikrofoner med kabler og trådløse samt masser af tilbehør. Selvom der findes mange mikrofoner, som er perfekte til den pågældende situation, er der to mikrofonmodeller som passer til forskellige situationer - nemlig den dynamiske mikrofon og kondensator mikrofon. Generelt set er størstedelen af mikrofoner dynamiske mikrofoner. Den giver en god lyd, og den er beregnet til at blive brugt helt tæt ved lydkilden eller til store lydtryk. Dog hvorvidt valget falder på dynamisk mikrofon eller ej, afhænger meget af behovet og formålet.

 

Dynamisk mikrofon – den robuste!

Den dynamiske mikrofon er stort set opbygget lige som en højttaler - en spole med en lille membran der opfanger lyden. Spolen er placeret i et magnetfelt og der bliver derved lavet en strøm ved hver lyd impuls. Den kan også være opbygget med et ledende bånd der er ophænget i et magnetfelt. Båndet er tilkoblet en transformator i selve mikrofon. Blandt folk i musikbranchen, så anvendes dynamiske mikrofoner til b.la. koncerter, da disse er velegnet til at blive holdt tæt på munden uden at det gå udover lyden og gengivelsen. Den dynamisk mikrofon er ofte den håndholdte sang mikrofon vi kender, of fordelen ved den dynamisk er, at den er meget hårdfør, både overfor for slag og stød men også lydtryk. Derfor bruges de ofte til livet på scenen som kan være en hård omgang for en mikrofon. De er kendte for at være mere robuste, og kan i de fleste tilfælde tåle et fald eller to samt være resistente overfor fugt. Det gør den velegnet til livebrug på f.eks. en scene hvor flere skal stå og synge med hver deres mikrofon på samme tid. Således opfanger deres mikrofoner ikke ret meget af hinandens sang eller anden støj. I situationer, hvor man skal optage i ret støjende omgivelser, så er en dynamisk mikrofon et godt valg. Disse er nemlig gode til at undertrykke en stor del af støjen omkring den. Dette gælder især også hvis den er retningsbestemt eller med cardioid optagemønster. Ulempen ved denne type mikrofon er den ikke er så følsom og har ikke helt samme detaljerigdom som en kondensator mikrofon. Dette er dog en fordel på scene, dag man ofte ikke ønske at høre alle detalje såsom fodtrin og lign.  


Kondensator mikrofon – den følsomme!

Kondensator mikrofon er modsat den dynamiske mikrofon, og er kendt for at være mere følsom end dynamiske mikrofoner og de har også et højere output. Kondensator mikrofon eller condenser microphone som den også kaldes bruges ofte til studie optagelse, hvor man ønsker en høj følsomhed og en meget høj detaljerigdom.  Denne mikrofon type opfanger meget mere end den dynamiske og den er også meget følsom over for fysisk påvirkning. Kondensator mikrofon monteres ofte i en såkaldt spider, da den forhindrer at lyde fra gulv og omgivelser bliver overført til den følsomme mikrofon. En spider er ellastikker ophængt i et mønster så mindst muligt lyd bliver overført. Hvis man ønsker at optage menneskestemmer, er denne mikrofontype et oplagt valg. Dog skal man være opmærksom på, at man helst skal optage med den i et støjfrit lokale, hvor der altså er rimelig godt lyddæmpet. Denne type mikrofon bruges ofte i forbindelse med eksempelvis indspilning af musik eller podcasts, da den egner sig rigtig godt til at opfange menneskestemmer. Med denne type mikrofon kan man desuden med fordel anskaffe sig et såkaldt popfilter, som man sætter op foran sin kondensatormikrofon for at undgå at optage ”pop” lyde. En del kondensator mikrofoner kræver en phantom power, som er en strømforsyning der giver en spænding til mikrofonens forstærknings system. Dette kan man gøre på forskellige måder – nemlig med et batteri, med en plug-in spænding, med phantom spænding på 48 V eller med en højere spænding i tilfælde af rør-mikrofoner (som regel 120V). Udover batteriet, der sidder i mikrofonen, så bliver spændingen tilført i den samme ledning, som også leverer signalet. Den generelle tommelfingerregel er at, jo højere man kommer op i spænding, jo bedre kan den håndtere meget høje lydtryk. I forhold til mikrofonens membran, så spænder størrelse af membranen bredt blandt kondensatormikrofoner i modsætning til de dynamiske mikrofoner.

 

Du kan altid læse under vores produktbeskrivelser, om den enkelte mikrofon kræver en phantom power eller ej. I tilfældet af at der kræves en phantom power forsyninger, er der mange muligheder. For eksempel, der er mange mixere der har det indbygget på mikrofon indgangen. Ellers er der mulighed for at købe en ekstern phantom power forsyning.

 

Retningsfølsomhed og optage mønstre

Når du vælger mikrofon findes der flere forskellige optagemønstre og nogle mikrofoner giver mulighed for at vælge mellem flere forskellige optage mønstre. Et optage mønstre kan også beskrives som retningen mikrofonen optager i. Når der er tale om optagemønstre, så handler det også om mikrofonens grader af følsomhed og retningskarakteristika. Generelt set, kan en mikrofon have to karakteristika. Den ene er at en mikrofon er retningsbestemt, hvor den kun kan optage i én bestemt retning. Denne type optagemønstre kaldes også cardioid. Den anden er omnidirektionel, hvor mikrofonen optager lige godt fra alle sider, hvilket gør denne mikrofon ret unikt.

 

De fire populære optage mønstre

Der findes 4 populære optage mønstre og retningsfølsomheder, nemlig Cardioid, Super Carioid, Omnidirektionel og Figure Eight. Helt konkret beskriver disse betegnelser, hvordan og de enkelte mikrofoner lægge fokus på lyden, når der skal optages. For neden kan du læse lidt mere om de forskellige optage mønstre.

 

Cardioid

Cardioid er et meget anvendt optage mønster som får lidt mindre med fra siderne og bruges ofte for at undgå at få lyde med fra omgivelserne, men dette optagemønster kræver så også at man taler mere direkte i mikrofonen.

Cardioid betragtes som den mest almindelige optage mønster, og den bliver faktisk brugt i 80 % af tilfælde. En cardioid mikrofon fokuserer mest på det, der er lige foran mikrofonen, mens den tager mindre med af omgivelserne.

 

Super Cardioid

Når der er tale om Super Cardioid, så har dette optage mønster en endnu kraftigere fokusering end den almindelige cardioid, men den er til gengæld mere farvet i sin gengivelse. Denne slags karakteristik er knap så anvendelig i studiet, men bliver brugt meget i livesammenhænge, fordi den har en mindre tendens til at give feedback.  

 

Omnidirektionel og Figure Eight

De sidste to optage mønstre er Omnidirektionel og Figure Eight. Omnidirektionel, som er et optagelsesmønster som netop anvendes når man ønsker at fange alle lyde i et lokale. Det kan for eksempel være tale om en Skype konference, hvor man ligger en grænseflade mikrofon på bordet. Med en omnidirektionel karakteristik optager mikrofon lige meget i alle retninger i en cirkel omkring mikrofonen, dvs. at den ikke fokuserer retningsbestemt. Omnidirektionel karakteristik bruges sjældent til nær optagelser, men er gode til at gengive rum og omgivelser. Samtidig er omnidirektionel mikrofoner de mest ufarvede mikrofoner, der findes. Det sidste optagelsesmønster er Figure Eight, 8 tals optagemønster, og bruges ofte hvor man har 2 vokaler der synger i duet, den er god til at opfange begge, både forfra og bagfra og næsten ingen lyde fra siderne.

 

Sådan vælger du den rigtige mikrofon

For at gøre jagten på en mikrofon meget nemmere, er det vigtigt at finde først ud af hvad man skal bruge den til. Mikrofon markedet er enormt og der findes meget gode mikrofoner, som hver isæt kan noget forskelligt. Derfor er det vigtigt at afklare formålet fra starten. Man kan starte med at overveje om mikrofonen skal bruges til et studie, øvelokale, til live musik eller noget andet. Ved at definere omgivelserne, er man også et skridt tættere på at finde den rigtige mikrofon og derved opnå det bedste lydoplevelse.

 

Hvis du for eksempel skal bruge en mikrofon i et stille rum, så kan en kondensator mikrofon anbefales. Derimod skal du være i omgivelser, hvor der vil være andre instrumenter og andet støj, så er den dynamiske mikrofon det rette valg. Derudover, alt afhængigt af formålet, kan mikrofoner tilsluttes med flere forskellige stik typer. Som regel er Jackstik (stort og lille), XLR balanceret og ubalanceret de mest brugte stiktyper. For eksempel til headset mikrofoner bruges der også nogle gange mini XLR. Her har du mulighed for at læse nærmere omkring hvilken forbindelsestype den enkelte mikrofon har, og findes der ikke en mikrofon med den rigtige stiktype, kan vi sikkert hjælpe med at finde et adapterstik. Vi har også skrevet en lille artikel om valg af mikrofon du kan læse. Vi er uddannet og har 25 år erfaring, skriv eller ring, så finder vi den rigtige løsning til dit budget. Hos BeKent har vi et kæmpe udvalg af mikrofoner til ethvert behov og formål. Vi har alt fra forskellige mikrofoner med forskellige optagemønstre, forskellige størrelser, med kabel og trådløse. Du er altid velkommen til at læse produktbeskrivelserne på de forskellige mikrofoner ellers står vi klar til at hjælpe dig med at vælge den rigtige mikrofon til din opgave.

 

Typer af mikrofoner og brands

Der findes mikrofoner til enhver anledning, alt afhængigt af hvad formålet med mikrofonen er. I og med at der findes mikrofoner i alle afskygninger, har vi sørget for at opbygge et kæmpe udvalg og de mest anvendte typer.  Valg af type er måske mere åbenlyd end valg af optagemønster. De mest populære mikrofon typer er lige som vi også har delt vores kategorier op:

 

Sang og Vokal

Studie

Retningsbestemte mikrofoner

Instrument mikrofon

Øre mikrofoner

Headset mikrofoner

Trådløse mikrofoner

Knaphuls mikrofon

Grænseflade mikrofoner

Svanehals mikrofoner

Mikrofon vindhætter

Mikrofon tilbehør

Mikrofon stativer



Mikrofon markedet er fyldt med utrolig mange og gode mærker, men selvfølgelig findes der også mindre gode mærker. Hos Bekent har vi en stor erfaring med lyd, hvorfor det også altid er i vores interesse at levere den bedste lydoplevelse til vores kunder. Derfor har vi valgt nogle af de bedste mærker på markedet, hvorfor vi også kan sikre vores kunder den bedste mulige lydkvalitet til de skarpeste priser. For eksempel har vi gennem mange år samarbejdet med de anerkendte tyske mærker som IMG Stageline og Monacor. De har produceret kvalitet i mere end 50 år og bruges af mange store stjerner verden over og i mange koncertsale.



Bedste mikrofon- og lydoplevelse med BeKent

Vi er faguddannet og har mere end 25 års erfaring med lyd og vil elske at give dig et godt råd med på vejen. Hos BeKent står vi altid klar med vores ekspertise, hvor vi sørger for at du får den rigtige mikrofon, som er kompatibel med dit lydsystem og matcher dine behov. Alt sammen til skarpe priser, med hurtig levering og garanti for god kvalitet. Er du ikke helt sikker på hvad hvilken type mikrofon du skal gå efter, så hjælper vi gerne med at afklare dine behov. For os er det vigtigt, at du finder mikrofon som skaber den unikke oplevelse for dig.

Er du på jagt efter ny mikrofon og har spørgsmål til dit valg af mikrofon, så er vi klar til at hjælpe dig. Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på kontakt@bekent.dk eller på telefon 42 90 50 42.