Dæmpemateriale
9 vare(r)

pr. side

9 vare(r)

pr. side

Valg af dæmpningsmateriale til dine højtalere

Hvordan du vælger at bruge skum og dæmpende materialer i dit højtalerkabinet vil forårsage en betydelig ændring eller forstærkning i den akustiske ydeevne af dine højtalere. Forskellen på dæmpningsmaterialer er, at der primært er to helt grundlæggende forskellige typer. Der er dem, som selektivt kan absorbere energi over et begrænset område, og så er der dem, som kan flytte energien videre til et andet sted.

 

Det er jo sådan, at alle vibrerende genstande producerer lydtrykbølger. Disse fungerer på en måde som en luftbåren interferens, hvilket dermed kan ødelægge den overordnede lydoplevelse du får ud af dine højtalere. Derfor er det vigtigt at benytte sig af dæmpningsmaterialer. For at skabe så god en akustik i kabinettet som muligt er det nemlig vigtigt, at selve højtalerkabinettet er akustisk dødt. Der findes en lang række designs, som du kan bruge til at opfylde dette kriterie med forskellige mængder succes. Det spænder fra at bruge de helt tunge panelmaterialer, som f.eks. beton, marmorplader eller sandfyldte dobbeltvæggede paneler. En lang række af de materialer, som er en del af det indre kabinet vil også påvirke dets reaktion hertil. Det at der er så mange forskellige muligheder gør det naturligvis også meget svært. Der ikke nogen optimal tilgang til alle former for højtalere eller lejligheder, så derfor kan det være svært at sige hvad der præcist er det bedste. Man kan naturligvis vurdere hvad der er det bedste valg udelukkende baseret på pris, men så skal man også være klar på at gå på kompromis med lydkvalitet.

 

Vibrerende paneler fungerer på en måde som store højtalerkegler, der har en lille spidsamplitude. Disse vil have selektive resonanser (vibrationstilstande) og vil have rigelig med amplitude til at farve og ændre den overordnede lyd. Derudover vil den bagerste stråling der kommer fra højtalerkeglen også blive reflektere rundt om indersiden af kabinettet, og altså dermed ud gennem højtalerkeglen. Dette giver en træls baggrundsstøj, som næsten altid vil påvirke lydoplevelsen negativt og dermed med god sandsynlighed resultere i det man kender som en bokslyd.

 

Af denne grund er lavpris højtalere og andre lydprodukter ofte tilbøjelige til at have dette problem. Det skyldes naturligvis, at det er et super nemt sted for producenterne at tjene penge. Ved sådan en højtaler hjælper det ikke specielt meget at øge signalvolumen, da kabinetsstøjen dermed også bare vil blive øget.

 

Er dette tilfældet, så er det vigtigt at tænke over, at lette materialer virker bedst ved høje frekvenser, mens de meget tunge dæmpningsmaterialer gradvist blive stærkere og stærkere i deres kraft nede i den nedre ende af frekvensspektret.

Altid god og effektiv kundeservice

Handler du ved os garanterer vi altid forvente kundeservice af den bedste kvalitet, hvor vores mål altid er at give dig så fantastisk en kundeoplevelse som overhovedet muligt. Har du spørgsmål eller bare noget du gerne vil lære mere om, så synes vi altså bare, at du skal kontakte os, så vi kan hjælpe dig med at tage den helt rigtige beslutning. Du kan kontakte os over mail på kontakt@bekent.dk, hvor vi hurtigt muligt vil vende tilbage til dig. Alternativt kan du i hverdagene give os et kald mellem 10:00 til 18:00 på tlf. nummer 42 90 50 42. Vi glæder os til at høre mere fra dig og hjælpe dig med at finde frem til den helt perfekte løsning for dig.