Diskant
1 til 21 ud af 46

pr. side

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1 til 21 ud af 46

pr. side

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Hvordan vælger jeg diskant?

 Generelt fortalt er tekstil og specielt silke domer afslappet og behagelige at lytte til. Jo bedre den er, jo mere nuance og detalje kan den gengive, samt bevare sit rolige gemyt selv ved høje belastninger. Disse egenskaber gør tekstil domen til den mest benyttede diskant. DT-100 har været med fra starten hos monacor, og er stadig et fantastisk valg med lineær frekvensgang og afslappet gengivelse. DT-25N og DT-28N giver utrolig klarhed i high-end klassen, og vores nye DT-140 er spændende pga. den lave pris i forhold til dens lave resonans frekvens. Til 2vejs high-end konstruktioner er vores DT-254 oplagt med lav resonans frekvens og lineær gengivelse til 22 KHz.

 Se også vores udvalg af tweeter her. 

Metal Domer diskanter


Metal domer som f.eks. DT-350NF, DT-250 og DT-109, har en mere livlig præsentation. Jo bedre disse er jo bedre nuance og detalje har man naturligvis, men også mindre hvisle eller ringe lyd, som billige diskanter af denne type har tendens til. Vi snakker kræsne øre her, men det er der også rigeligt med plads til hos os.

Bånd Diskanter

 

 

Bånd diskanter som RBT-95 serie og RBT-1000 er meget afslørende i deres lyd, hvad det betyder at med et godt stereo anlæg kan du få fantastisk lyd fra dem. Det gør disse til et meget hyppigt valg blandt Hi-fi entusiaster. Man skal være opmærksom på at det koster materialer (penge) at komme ned i frekvens området, derfor er de mest af alt brugt som det man kalder en super tweeter. Det betyder at den kun arbejder med meget høje toner, med f.eks. en dome diskant i samarbejde til bære de lavere frekvenser af diskant området. Vælger du RBT-1000 har du dog mulighed for at række ned i frekvensgang til en bas eller mellemtone, samt nyde den fantastiske klang og detalje fra en bånd diskant.

 

Pap Membraner Diskanter


Sidst skal nævnes Mylar og pap membran diskanter. Disse er meget brugt blandt højtaler fabrikater, de er billige og har stadig fornuftig lydgengivelse, hvis du designer din højtaler efter alle kunstens regler. Vores DT74/8 er en Mylar diskant og du kan få et fornuftigt resultat hvis du deler over 5000Hz med et anden ordens filter(12dB). HT-22/8 er en pap membran diskant, denne type kan man finde i f.eks. Bose. Den kan deles lidt lavere en Mylar diskanten 2500Hz som anden ordens filter (12dB), her kan du bruge bipolar elektrolyt kondensatore uden at forværre gengivelsen, som normalt når man taler tekstil dome, metal dome og specielt bånd diskant er fy fy, i det de er lige grove nok i lyden, og bør deles med metal films kondensatore og luft spoler.

 

Resonans Frekvensen på din diskant
Det du skal være specielt opmærksom på er resonans frekvensen i databladet benævnt fs. Du skal som hovedregel mindst havde din delefrekvens over det dobbelte af denne, ved et 12dB filter(12dB). Det vil sige hvis fs er 1200Hz skal din delefrekvens være minimum 2400Hz, men bedre vil det være med 2500Hz også videre. Hvis du belaster en diskant for tæt på dens resonans frekvens lyder den forfærdeligt og kan lade livet hver sekund.

Hvis du ser på frekvens kurven under produktet på vores hjemmeside, kan du få en ide om hvor linneært den gengiver. Og selvom de fleste kun høre op til omkring 18KHz og for nyfødte 20KHz, er der stadig en fornemmelse og farvning af overtoner der giver lyden en større oplevelse hvis man kommer lidt over denne høregrænsen.


Impedans
Impedansen er også god hvis man kan holde den ens på diskanten, mellemtone og bas enhed. Det giver forstærkeren i dit stereo anlæg en normal og rolig arbejdsgang, og kan bedre styre højtaleren og dermed give renere lyd.

Følsomhed - hvad betyder den for dit valg af diskant
SPL eller følsomhed indikere hvor højt den spiller på et given signal, det er almindeligt at der er behov for at dæmpe diskanten i forhold til bas eller mellemtone, derfor kan det være en god ide at vælge en følsomhed på diskanten der ikke er alt for høj i forhold til bas eller mellemtone. Grunden er at den overskydende effekt skal afsættes i 2 keramiske modstande eller et justerbart dæmpe led der kaldes et L-pad. Hvis denne forskel er stor, skal dette dæmpe led også virkelig havde kapacitet til at tage effekt. For at give en ide, skal man ved 3dB dæmpning afsætte halvdelen af lyden i modstandende.

Sidst skal nævnes at generelt afsættes ca. 15% af lyden fra forstærkeren i diskanten i et 3 vejs system, og ca. 35% med et 2vejs system. Dette er en meget grov generalisering og kan svinge rigtig meget alt afhængigt af dit delefilter design.

 

De bedste mærker

Vi fører markeds bedste diskanter, heriblandt Monacor som har produceret højttaler enheder og diskanter i mere end 50 år. Der udover har vi kendte mærker som Seas.

Vi er klar til spørgsmål på chatten du kan se nede i højre hjørne her på vores hjemmeside.