Højtaler Kabel
19 vare(r)

pr. side

19 vare(r)

pr. side

Højttalerkabel - kæmpe udvalg af højttalerkabel

Højttalerkabler er en videnskab i sig selv. Der findes mange varianter og forskellige twist og præferencer, som kan tilpasses dine højttalere og gøre lyden bedre, hvis det er det, som du ønsker. Helt overordnet kan man sige, at der er nogle såkaldte standardkabler og nogle kabler, som tilbyder en mere specifik lyd via ‘bi-wiring’. Single-wiring og bi-wiring er essentielle begreber, når det gælder højttalerkabler.

 

De to forskellige måder at tilkoble højttalere kan være forbundet med lydkvalitet, men i mange tilfælde er det bare sådan, at højttalerne er designet. Single-wiring betyder, at der bag på hver af dine højttalere sidder to ledere, en i rød og en i sort. Bi-wiring betyder, som du måske kan regne ud, at der er fire ledere på hver højttaler.

Højttalerkablets ABC

Du har måske allerede regnet det ud. Højttalerkabler bruges til at etablere en elektrisk forbindelse mellem højttalere og forstærkere. Kablerne er bygget op omkring kobberkabel, som bliver isoleret med gummi.

 

Ofte sælges højttalerkabler på ruller, og derfor får du ikke bare meget for pengene, men du har også mulighed for at sammenkoble højttalere, som står relativt langt fra hinanden. Vær dog opmærksom på, at højttalere med en afstand på mere end 15 meter ikke bør forbindes, da lydtabet via lange kabler kan være stort.

 

Hos os finder du et stort udvalg af rå højttalerkabler på ruller. Vi sælger naturligvis i forskellige prisklasser og kvaliteter, så alle kan være med. Med hensyn til tykkelsen kan du selv vælge, hvad der passer i din situation. Et tykt kabel betyder som regel, at du skal trække en forbindelse langt og gerne vil isolere din lyd bedst muligt. Du kan nøjes med et tyndere kabel, hvis dine højttalere står inden for 5-7 meter. Tykkelserne spænder fra 0,75 mm til 4 mm.

Den rigtige højttalerkabel tykkelse

Det er slet ikke så svært at skulle vælge den rigtige tykkelse på kablet, som man måske skulle tro. Som allerede nævnt hænger det tæt sammen med afstanden mellem højttalerne og den strækning, som kablerne skal tilbyde en forbindelse.

 

Man siger generelt, at højttalerkabler med en tykkelse på 2 eller 3 mm kan bruges, hvis du skal trække lyd over en strækning på 6-9 meter, mens strækninger derunder blot behøver kabler med en tykkelse på 1,3 mm eller mindre.

 

Når alt er sagt, er det meget op til dine fintunede ører at lytte efter, når forbindelsen først er tilkoblet. Her handler det lidt om at lade højttalerne vænne sig til systemet, før du kan vurdere, om lyden fungerer optimalt. Hvis du ikke synes, at signalet er klart nok, kan du overveje at gå en tykkelse op.

Bananer, spadestik og rå kabel

De fleste højttalerkabler sælges som ‘rå kabler’. Et råt kabel betyder blot, at kablet ikke er dækket ind i så meget pynt, samt at kobbertrådene er blottede for enden. Det betyder, at du selv skal koble trådene til højttalerne, og her gælder det om at have præcision til fingerspidserne. Kobbertrådene skal gå direkte ind i højttalerne, og er blot én tråd udenfor, kan du risikere at kortslutte systemet. Rå kabler er dog klart den mest ‘rene’ form at koble dine højttalere på.

 

Bananer er i denne sammenhæng ikke dem, som du har liggende i frugtskålen. Bananer er et andet ord for de kontakter, som man typisk sætter i højttalere. Disse kan sættes på et råt kabel via lodning og tilbyder en nem måde at isætte dine højttalerkabler.

 

Spadestik – her er der igen ikke tale om det, som du normalt forbinder med ordet. Et spadestik i højttalerverdenen er små flade guld-‘plugs’, som du sætter på det rå kabel. Disse beskytter kablet mod at ruste. Den flade gaffelform kan være svær at sætte i højttaleren, men giver dog en rigtig god lyd.