Dæmpeled, hvordan dæmper man en diskant

dæmpeled - forbindelser

Dæmpeled til dine højtaler

Følsomhed og dæmpning

Dette emne er noget som ved højtaler selvbyg næsten er uundgåeligt. Situationen er at basendens følsomhed i dB er eksempelvis 88dB, og diskanten du har ud set har 92dB som følsomhed. Hvad der vil ske uden at foretage dæmpning er at din diskant vil blive alt for dominerende igennem at spille for højt i forhold til bassen.
Løsningen er at man montere 2x modstande, en i serie og en i parallel med diskanten. Dette kredsløb er det der kaldes et dæmpeled og tit brugt er det engelske udtryk Lpad. Billedet nedenfor viser et almindeligt eksempel på et diagram til et dæmpeled.
daempning
Dæmpeledet er der til afsætte noget af den effekt der løber ud til diskanten, og omdanner den effekt til varme. Det er derfor at disse modstande er store og keramiske.
Grundet af vores hørelse er logaritmisk opbygget har man opfundet decibel skalaen, som repræsentere den udvikling så det er nemmere at kigge på. Det som opleves som en anelse i lydstyrke er ca 3dB som der skal en fordobling i forstærker effekt til at udføre. Derfor er det tit ret store tab i effekt der skal bruges i dæmpeledet, som kunne få sig bekymret om at der skal meget stor modstand til som er tilsvaret diskantens effekt værdi i watt.
Den gode nyhed er at modstands værdien af modstanden eksempelvis 10watt, er en effekt at modstanden kan håndtere under DC forhold som betyder en konstant belastning uden svingninger, hvor modstanden er i stand til at lede den mængde varme væk i timevis. Ved en diskant dæmpning variere spænding med musikken og er endvidere en sinus spænding. Derfor er den gennemsnitlige afsætning af varme langt mindre som højttaler dæmpeled, og derfor kan du roligt reducere størrelsen. Mit råd er at du kan se på modstands værdien og gange med 5, således at en 10watts modstand kan regnes som en 50watt enhed i sammenligning med diskanten.
Her er en video der forklare disse dynamiker

Til at beregne værdierne på modstandene til dit dæmpeled kan du med fordel downloade gratis vores beregnings program Speakercalc . Billedet nedenfor viser billedet der vil blive vist når du har downloadet og installeret.
speakercalc-daemp

Den aller første tab i menuen er dæmpeledet, her skal blot 2 værdier skrives ind for at beregneren kan give de 2 modstands værdier. Den første værdi i dB er hvor meget du vil dæmpe med, og værdien nedenunder er hvilken impedans den pågældende diskant eller mellemtone er på. Her får du et par skæve værdier i forhold til hvad der kan købes, men i og med impedansen af diskanten ikke er konstant og har en kurve, kan du blot bruge nærmeste værdi for et solidt resultat.
 
 
Du kan herunder se nogle standard dæmpinger r1 og r2 er benævnt i Ohm, her du finder karamisk modstande
I nedenstående tabel kan du se dæmpeled til 8 Ohm’s enheder
 

Dæmpning i DB

R 1

R 2

6 dB (5,86)

3,9

8,2

5 dB (4,82)

3,3

10

4 dB (3,95)

3,3

15

3 dB (2,91)

2,2

18

2 dB (2,14)

1,8

33

 
 
 

I nedenstående tabel kan du se dæmpeled til 4 Ohms enheder

 

Dæmpning i DB

R 1

R 2

6 dB (6,50)

2,2

3,9

5 dB (4,97)

1,8

5,6

4 dB (4,06)

1,5

6,8

3 dB (3,05)

1,2

10

2 dB (2,32)

1,0

18

Du kan også ændre impedansen på dine diskanter med dæmpeled / L-pads – se mere i videoen herunder.

Du kan finde følsomheden på vores Diskanter her
Har du spørgsmål om dæmpeled, kan du skrive herunder eller kontakte os, vi laver også gerne en beregning til dig !
Kunne du tænke dig at vide hvorfor der tit er en modstand forbundet til en mellemtone klik her

Facebookgoogle_plusmail

Leave a comment: