Højtaler Spikes og Fødder
16 vare(r)

pr. side

16 vare(r)

pr. side

Vigtigheden af højtaler spikes og fødder

Hi-fi er ikke noget, man bare lynhurtigt kan kaste sammen. Er det blevet gjort lynhurtigt, så er der god sandsynlighed for, at det slet ikke er Hi-fi. Hele vejen fra tegnebrættet til testrummet og derefter hos fabrikken, er der maksimalt fokus på detaljer og alle de små ting, som i sende ende gør hi-fi til hi-fi.

 

Det stopper dog ikke helt når du får leveret din højtaler eller har samlet din højtaler. Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om at stille højtalerne et helt tilfældigt sted. Alt fra hvor du har placeret højtaleren i rummet til om der er den rigtige mængde af fyldstof, og endda om man gør brug af de rigtige kabler til opgaven. Det at tage højtalere til et nyt niveau er nemlig oftte et spørgsmål om prikken over i’et, og at være opmærksom på alle de små detaljer.

 

En af de ting man skal tænke over, er hvilke fødder og Spikes dine højtalere står på. Måske lyder det ikke som noget der virkelig gør en forskel. Men det gør det. Læs videre her mere om hvordan/hvad/hvorfor du bør investere i højtaler spikes eller fødder.

Hvad er højtalerfødder eller spikes?

 

De bliver kaldt flere forskellige ting, men referes oftest til som “pigge”,”spikes”, “fødder” og “kegler”. Disse fødder eller spikes skrues fast til bundet af dit højtalerstativ, eller højtalerens sokkel. Det er fire styk der sættes på, en i hverts hjørne, og her vil de fungerer som spidse fødder. Derudover vil der også typisk være en skive eller “puck” under spidsen på en spike, så man undgår, at denne spike laver en skade i gulvet. Det kan du også se, at langt de fleste spikes i vores udvalg har. Du kan købe spikes i utroligt mange forskellige former, materialer og størrelser, men de har alle sammen den samme basic funktion. Og det fører os jo videre til; hvad er deres funktion?

 

Funktionen af højtaler spikes eller fødder

 

Overordnet set har spikes tre primære funktioner: stabilitet, rensning og isolering.

 

Stabilitet

 

Først og fremmest sikrer spikes eller gummiføder til højtaleren, at den står godt stabilt og derfor ikke vælter til en side. Det er jo sådan, at når en højtaler er i brug, så bevæger keglerne sig frem og tilbage med høj hastighed. Derfor vil højtalerens stativ og højtaleren også helt naturligt bevæge sig frem og tilbage - specielt hvis den står på et elastik tæppe.

 

Dermed vil det endelige resultat altså være en højtaler og/eller et stativ, som bevæger sig i takt med musikken. Her er der de åbenlyse problemer, så som at højtaleren kan vælte, men derudover er der også andre problemer. Det vil f.eks. resultere i tydelig negativ effekt på kvaliteten af lyden på trods af at højtaleren rent faktisk har avnen til at producere den helt korrekte basgengivelse. Det er også i de øjeblikke, hvor bassen virkelig bliver brugt, at der vil størst bevægelse. Det er altså også hovedsageligt til øjeblikke som dette, at piggene for alvor bliver brugt som et middel til at sikre, at uønsket bevægelse for den perfekte basrespons. Derudover er der også bekymringen for at højtaleren kan bære vibrationerne der er fanget i dens kabinet videre ind i dens stativ, og så ind i gulvet og væk. Det betyder nemlig, at der vil være flere vibrationer, end hvis man havde brugt spikes. I bund og grund er en lærestreg du kan tage altså, at vibrationer er dårlige for hi-fi. Jo mindre vibraitonsenergi der er, jo bedre for din lydoplevelse.

 

Udrensning

 

Derudover er en funktion også af disse spikes, at de forbinder stativt eller din højtaler direkte til dit gulv. Det at man kobler gulv og højtaler gennem de fire hjørner i stedet for gennem en stor fod i midten af bunden gør, at man får en jævn fordeling af vibrationsenergien, hvilket også gør, at det spredes jævn fra højtaler til gulv.

 

Isolation

 

En af de primære fordele er altså, at man kommer af med den vibrationsenergi der er i kabinettet. Derudover betyder den unikke form af piggene også, at de virker på en måde hvor de isolere stativet eller højtaleren fra vibrationer der kunne komme nede fra gulvet og op igennem højtaleren. Det virker ikke 100%, der vil altid være eksterne vibrationer. Spikes minimerer det dog, og den minimering af eksterne vibrationer kan have en meget positiv effekt på lyden, så derfor er denne effekt naturligvis altid velkommen.

Altid god og effektiv kundeservice

Vores primære mission er altid at give vores kunder så god en oplevelse når de handler hos os som muligt. Derfor vil vi også med glæde hjælpe dig, hvis du skulle have behov for det. Uanset om du er rendt ind i problemer, har nogle spørgsmål eller bare gerne vil modtage anbefalinger, så er du velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte os over mail på kontakt@bekent.dk, hvor vi hurtigt muligt vil vende tilbage til dig. Alternativt kan du i hverdagene give os et kald mellem 10:00 til 18:00 på tlf. nummer 42 90 50 42. Vi glæder os til at høre mere fra dig og hjælpe dig med at finde frem til den helt perfekte løsning for dig.