Dæmpeled
17 vare(r)

pr. side

17 vare(r)

pr. side

Dæmpeled

Generelt om dæmpeled.

Dæmpning af en diskant eller mellemtone som typisk er det der er behov for at dæmpe, kommer af at det er nemmere at opnå en høj effektivitet på disse i forhold til en basenhed som skal producere energi til en meget større lydbølge (bølgelængde).

Måden det gøres på er ved at brænde den ekstra energi af til varme med 2 modstande i et kredsløb kaldet et Lpad. Årsagen til der er 2 modstande er for at vedholde impedansen (modstanden) som den diskant eller mellemtone har. Et eksempel kunne være en diskant på 8 ohm hvor vi ønsker at reducere med 3dB som betyder at det halve af den energi der kommer fra delefilteret skal laves om til varme igennem dette Lpad. Her hvis der kun bliver brugt 1 modstand til at gøre det med, kan vi ikke undgå at ændre den samlede impedans overfor delefilteret. Gør vi det laver vi rod i delefilteres forhold da højttalerenhederne og deres belastninger er en del af det samlede kredsløb, og det er kun ved første ordens deling at delefrekvensen enten falder eller stiger ved at bruge 1 modstand, men ved alle andre filtre splittes delingen i 2 og den ene går op i frekvens og den anden ned i frekvens så der er rod i det, og ikke blot en ændring.

Måden det gøres på er ved at forbinde 1 modstand i serie (Rp1) og den anden modstand (Rp2) parallelt over højttalerenheden og her dimensionere dem således den samlede modstand bliver 8 ohm for at vedholde vores eksempel på en 8 ohms diskant. Hvis du downloader vores lille højttaler program Speakercalc kan du lave denne beregning, men komponentværdierne vil som regel blive en anelse skæve i forhold til resultatet. Her taget du 2,2 ohm som Rp1 der er den serielle modstand og 22 ohm som Rp2 som er den parallel forbundet modstand, vil du dæmpe med 2,77dB og ha en total modstand sammen med diskanten 8,07ohm som er ganske og vil give delefilteret den rette belastning til at gøre dens del.

Modstandende som du finder på siden kan se ud som om de er alt for små i forhold til den energi der skal brændes af. Eksempelvis en diskant på 50watt rms hvor med overstående eksempel på 3dB vil være ønsk værdigt om modstande vil være på de samme 50watt og dermed ha samme belastbarhed. Men de opgivet effekter (watt) som eksempelvis 10watt, kan du gange med 5 i det at drejer sig om musik og ikke belastning med en DC strøm som er det som du kan aflæse. Siden at lydende er nærmere AC og sjældent konstante toner, og i spidsbelastninger kan en modstand klare meget højere effekter og dens opgivelse er mere baseret på at den holde temperaturen nede og ikke blot langsomt bliver varmere og varmere for til sidst at brænde af, så derfor overfor de 50watt på en diskant vil en 10watts modstand ha lignende evne til at håndtere belastning.

Har du brug for en kraftigere modstand end dem som er til rådighed, kan du forbinde flere sammen. Bruger du 2 modstande på hver 10 watt parallelt eller serielt med hinanden, vil du ha 20 watt i belastbarhed, her er parallelt dog at foretrække i forhold til i sær high-end selvbyg, da det sænker den samlede induktion i modstandende. Her bruger du så beregning for parallel eller serie forbindelse for at regne den samlede modstand ud imellem de 2 modstande. Det kan udvides til så mange modstande som du ønsker, og ved serieforbindelse kan værdierne blot ligges sammen og ved parallelforbindelse skal værdierne ligges sammen reciprokt og dermed vil den samlede modstand altid være mindre end den mindste modstand.

Kvaliteten af en modstand i et dæmpeled stiger i krav i takt med frekvensen stiger, så der er størst krav til diskanten for at vælge en modstand der har så lille en induktion samt den mindste forvrængning igennem de materialer der er brugt til at lave den med. Er det en festivals højttaler hvor kravet til lav forvrængning er langt fra så vigtigt som i en Hifi højttaler er der ikke noget problem i at bruge keramiske modstande. Men i en Hifi højttaler og en hvis kvalitet vil en keramisk modstand placeret i dæmpeledet potentielt introducere hørbar forringelse af både respons og renhed rent subjektivt grundet de har mere induktion og forvrængning end en MOX og endnu bedre en trådviklet modstand som en Jantzen Superes modstand er.

Til en Piezo diskant kan et Lpad ikke bruges, det skyldes at den bruger en anden måde at lave elektricitet om til akustisk energi. Den gør det igennem et krystal og dette krystal har en meget høj modstand og derfor skal du i stedet bruge det som man kalder en spændingsdeler som er 2 modstande i serie. Her tager du 2 ens modstande og gerne en høj relativ høj modstand for delefilter komponenter så som 47ohm. Hvis du tager 2stk af dem og placere dem i serie og her forbinder det ene ben fra Piezo diskanten der og så tager det andet ben fra piezo diskanten og placere på den anden side af en de 2 modstande, vil du nu påtrykke den halve spænding (volt) og dermed afsætte den halve energi i Piezo diskanten og på den måde laver du en 3dBs dæmpning. Ønsker du at dæmpe yderligere vælger du en modstand af lavere værdi eksempelvis 39 ohm for den modstand der er imellem de 2 ledninger fra diskanten og dermed vil det spændingsfald blive reduceret og som konsekvens af det bliver effekten afsat i Piezo diskanten yderligere reduceret.