12 db 2 vejs Delefilter
Linkwitz-Riley filter calculator

Beregn komponentværdierne for et passivt Linkwitz-Riley lavpasfilter.

12 db 2 vejs Linkwitz-Riley filter

Delefilter beregner 12 dB 2 vejs.

Et delefilter bruges typisk i en højttaler eller et lydsystem til at opdele frekvensområdet i forskellige dele og sende dem til forskellige højttalerelementer eller forstærkere, som er optimeret til at håndtere specifikke frekvensområder.

Et 2-vejs delefilter vil opdele signalet i to dele, normalt baseret på en crossover-frekvens, hvor alt under denne frekvens går til en højttalerdriver (som typisk vil være en subwoofer eller en woofer), og alt over denne frekvens går til en anden driver (som typisk vil være en tweeter eller en midrange-driver).

De forskellige filtertyper, du har nævnt, bestemmer, hvordan signalet opdeles og filtreres mellem de to drivere.

Butterworth-filteret er et glat filter med en flad frekvensrespons i passbåndet og en jævn dæmpning i stopbåndet. Det opnår dette ved at have en glidende overgang mellem passbåndet og stopbåndet, hvilket betyder, at der kan være lidt overlap mellem de to frekvensområder.

Bessel-filteret er også et glat filter, men har en endnu mere lineær fasegang end Butterworth-filteret. Det betyder, at signalet, når det går gennem filteret, ikke vil blive forvrænget i tid, hvilket kan være vigtigt i nogle situationer, hvor tidsjustering er kritisk.

Chebyshev-filteret er mere komplekst og har en mere brat overgang mellem passbåndet og stopbåndet end Butterworth og Bessel-filteret, hvilket giver en bedre dæmpning i stopbåndet. Men dette kan også føre til større faserotationer i signalet i passbåndet, hvilket kan føre til forvrængning.

Linkwitz-Riley-filteret er et specifikt 2-vejs filterdesign, der kombinerer to Butterworth-filtre, et højt- og et lavpasfilter, for at opnå en flad frekvensrespons og en lineær fasegang på tværs af crossover-frekvensen. Det betyder, at signalet vil blive overført fra den ene driver til den anden uden nogen tidsforsinkelse eller forvrængning.Gode artikler om Højttalerbyg: 

12 dB Delefilter beregning – se vores video            

Basrefleks kabinettet – Hvordan virker basrefleks ?

Delefilter diagram – hvordan forbindes komponenterne              

Dæmpeled, hvordan dæmper man en diskant

Få subsonisk dyb og præcis bas med passive radiatorer

Hvad er plus og minus på en højttaler ?

Højttalerenhed: Hvordan fungere en højttalerenhed ?

Lukket kabinet – beregning og teori            

Mellemtone delefilter                            

Subwoofer selvbyg guide – Få mere bas for dine penge !

Thiele-Small, Hvad betyder de forskellige parameter

Valg af kabinet – lukket eller basrefleks

VAS i basenheder: Betydning af dette Thiele-Small parameter

Vil min bas virke som down-firing subwoofer?              

12 db 2 vejs Delefilter