12 dB 3 vejs delefilter
Linkwitz-Riley filter calculator

3 vejs 12 db

Beregn komponentværdierne for et passivt Linkwitz-Riley lavpasfilter.Delefilter Beregner 12 Db 3 vejs

Et 3-vejs delefilter opdeler signalet i tre dele og sender dem til tre forskellige højttalerdrivere eller forstærkere, som hver er optimeret til at håndtere specifikke frekvensområder. En almindelig opdeling i et 3-vejs system kan være bas/mellemtone, mellemtone/øverste mellemtone og øverste mellemtone/tweeter.

Et passivt Linkwitz-Riley lavpasfilter er et specifikt filterdesign, der kombinerer to Butterworth-lavpasfiltre, et højt- og et lavpasfilter, for at opnå en flad frekvensrespons og en lineær fasegang på tværs af crossover-frekvensen. Dette betyder, at signalet vil blive overført fra den ene driver til den anden uden nogen tidsforsinkelse eller forvrængning.

Butterworth-filtret er et glat filter med et fladt frekvensrespons i passbåndet og en jævn dæmpning i stopbåndet. Det opnår dette ved at have en gradvis overgang mellem passbåndet og stopbåndet, hvilket kan resultere i en lille overlappelse af de to frekvensområder.

Bessel-filtret er også et glat filter, men det har en endnu mere lineær fasegang end Butterworth-filtret. Dette betyder, at signalet ikke vil blive forvrænget i tid, når det passerer gennem filteret, hvilket kan være kritisk i nogle situationer, hvor tidsjustering er vigtig.

Chebyshev-filtret er mere komplekst og har en stejlere overgang mellem passbåndet og stopbåndet end Butterworth og Bessel-filtrene, hvilket giver bedre dæmpning i stopbåndet. Men dette kan også føre til større faserotationer i signalet i passbåndet, hvilket kan forårsage forvrængning.

Linkwitz-Riley-filtret er et specifikt 2-vejs filterdesign, der kombinerer to Butterworth-filtre (et højpas og et lavpas filter), for at opnå en flad frekvensrespons og en lineær fasegang på tværs af crossover-frekvensen. Dette betyder, at signalet vil blive overført fra den ene driver til den anden uden nogen tidsforsinkelse eller forvrængning

Når du beregner komponentværdierne for et passivt Linkwitz-Riley lavpasfilter, er der flere faktorer, du skal tage hensyn til, herunder den ønskede crossover-frekvens og den impedans, som du vil designe filteret til at matche.

For at beregne komponentværdierne, skal du bruge følgende formel:

C1 = C2 = 1/(2 * pi * f * R) L1 = L2 = R / (2 * pi * f)

Hvor f er crossover-frekvensen, R er den ønskede impedans, og C1, C2, L1 og L2 er værdierne af kondensatorerne og spolerne i filteret.

Når du har beregnet disse værdier, skal du vælge de nærmeste standardværdier for kondensatorerne og spolerne. Det er også vigtigt at bemærke, at du kan have brug for at justere komponentværdierne lidt for at opnå den ønskede frekvensrespons.Gode artikler om Højttalerbyg: 

12 dB Delefilter beregning – se vores video            

Basrefleks kabinettet – Hvordan virker basrefleks ?

Delefilter diagram – hvordan forbindes komponenterne              

Dæmpeled, hvordan dæmper man en diskant

Få subsonisk dyb og præcis bas med passive radiatorer

Hvad er plus og minus på en højttaler ?

Højttalerenhed: Hvordan fungere en højttalerenhed ?

Lukket kabinet – beregning og teori            

Mellemtone delefilter                            

Subwoofer selvbyg guide – Få mere bas for dine penge !

Thiele-Small, Hvad betyder de forskellige parameter

Valg af kabinet – lukket eller basrefleks

VAS i basenheder: Betydning af dette Thiele-Small parameter

Vil min bas virke som down-firing subwoofer?