Jack kabler
10 vare(r)

pr. side

10 vare(r)

pr. side

Jack-kabler

Et jack-kabel er et populært kabel, som du kan bruge i mange forskellige situationer. Du kan få jack-kabler i forskellige afskygninger og i forskellige størrelser alt afhængigt af, hvilket apparat du skal koble det til. Mest populært bliver denne type af kabel brugt til at koble lyd fra et device til en højttaler eller en forstærker. Det kunne for eksempel være forbindelse mellem en smartphone og en højttaler eller mellem en computer og en forstærker.

 

Du kan få jackstik i udgaver, som kan transmittere mono- og stereolyd. Her kan det være dig gavnligt at kende din forstærker eller højttaler, så du ved, hvilken lyd den videregiver.

Hun og han ind- og udgang

I forbindelse med jackstik er det værd at bide mærke i, at der bliver brugt betegnelser som ‘han og hun’ for at beskrive, om stikket videregiver eller modtager et signal. Betegnelsen ‘han og hun’ er opstået på grund af jackstikkets udseende, som ligner mandlige og kvindelige kønsorganer.

 

Jackstik fås i forskellige kombinationer, hvilket vil sige, at du eksempelvis kan få et dobbelt hun-stik og et dobbelt han-stik. Et han-han stik bliver for eksempel brugt, hvis du vil koble lyden fra din smartphone til en højttaler via et kabel. Begge skal naturligvis have den samme indgang/udgang, for at det er muligt. Her sætter du begge hanstik i og får på den måde lyden overført.

Jackstik og minijack

Til anvendelse sammen med smartphones er de mest brugte jackstik på en størrelse af 3.5 mm. Den samlede betegnelse for jackstik til smartphones bliver kaldt for minijackstik, fordi de er mindre end den type af stik, som bliver anvendt til højttalere eller forstærkere.

 

De store jackstik, som du måske har set koblet til en forstærker, bliver netop primært brugt til dette formål. Det er blandt andet inden for musikkens verden, at du kan finde de store jackstik. Ofte bliver de brugt til at formidle lyd fra en elektrisk guitar til en forstærker. Nogle hovedtelefoner fås også med et almindeligt jackstik i enden, og det kan være en udmærket løsning, hvis du gerne vil modtage lyd fra eksempelvis en cd-afspiller. 

Jack til phono

Hvis du har lyst til at spille lyd fra din smartphone på din lækre forstærker, kan du med fordel investere i et jackstik til phono i en god kvalitet. Denne type fås også med forlænger, hvis du har brug for at stå længere væk med din telefon.

 

Et forlængende jackstik dobler den første forbindelse og tillader, at du gentager overgangen fra jack-til-jack eller jack-til-phono. Et jackstik til phono har den funktion, at det tillader dig at forbinde dit bærbare device til en større samling af lyd på din forstærker.

 

Ofte ønsker man at gøre dette, hvis man vil sikre den gode lyd uden at skulle gå ad omveje, og lyden på en forstærker er naturligvis langt bedre end på en almindelig højttaler. Desuden vil en højttaler med bluetooth heller ikke altid kunne tilbyde den samme knivskarpe forbindelse, som et kabel kan.

 

Er du i tvivl om, hvad et phono-stik er? Et phono-stik er kort sagt det stik, som du sætter i din forstærker eller højttaler. Du kan få phono-stik i forskellige størrelser. Hvilken, der passer, kommer an på størrelsen på din forstærker. Nogle phono-stik kommer også i varianter med 3 såkaldte poletter, og andre går under betegnelsen inakustik-kabler. Inakustik-kabler bliver primært brugt til at formidle lyd fra en pladespiller til en forstærker.